Washington Examiner: Üzgünüz, Türkiye NATO'da kalıyor

İsveç ile gerilim sonrası Türkiye'nin NATO üyeliğini tartışmaya açan ülkeler arttı. ABD basını 'Washington ve Brüksel'den emir almayan Türkleri, ittifak dışına atmak imkânsız' dedi.

Reklam
Reklam

Batı’da Türkiye karşıtı analizlere bir yenisi eklendi. ABD merkezli Washington Examiner adlı haber kuruluşu “Üzgünüz, Türkiye NATO’da kalıyor” başlıklı görüş yazısında, NATO üyeliğini sorgulayıcı ifadeler kullandı.

Türkiye’nin teknik olarak transatlantik ittifakının en eski üyelerinden biri olduğu için ABD’nin müttefiki olduğu belirtildi. Türkiye’den “zor ve anlaşılmaz bir ortak” şeklinde bahsedilen yazıda, Türklerin Washington ve Brüksel’den emir almadığına dikkat çekildi:

“Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Moskova’ya yaptırım uygulama isteksizliği, Suriye’ye yönelik periyodik askerî operasyonları, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemesi daha fazla ABD’li savunma analisti tarafından sorgulanıyor. Türkler NATO’da olmalı mı?”

KOLAY DEĞİL

NATO’nun kuruluş belgesinin, ittifaka katılıma dair maddelerini barındırdığı ancak ihraç konusunda bir ayrıntı olmadığı belirtilerek şöyle denildi: “Ne yazık ki, Türkiye’yi veya herhangi bir üyeyi NATO’dan ihraç etmek, özel bir toplantı yapıp el kaldırmak ve söz konusu ülkeye eşyalarını toplayıp karargâhtan ayrılmasını söylemek kadar kolay değil. (Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ın Rusya ile yakın ekonomik ve siyasi ilişkisine rağmen yakın zamanda ittifaktan ayrılmayı planladığına dair bir kanıt yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO mesajı: İsveç şok olacak

Almanya Başbakanı Scholz, Rusya ile NATO arasında savaşa izin vermeyeceklerini belirtti

NATO’NUN BİR PARÇASI

Türkiye’nin NATO üyeliğine karşı askerî ittifakın acil durum toplantısı düzenleyebileceği savunularak, bu yönde alınabilecek kararın sonucuna işaret edildi: “Ancak ittifak içindeki tüm kararlar konsensüsle alınıyor. Bugün Türkiye’yi dışlamak için oy kullanan bir üye, gelecekte kendisini Türkiye’nin konumunda bulabilir. Türkiye’nin NATO ittifakının bir parçası olmaya devam edip etmeyeceği farklı bir soru. Gerçek şu ki, Türkiye NATO’nun bir parçası. Washington ve Avrupa başkentlerinde giderek artan sayıda yorumcu aksini istese bile öyle kalacak.”

PİŞMANLIK MANŞETTE

Bu arada İsveç basınının Türkiye ile yaşanan krizden duyduğu pişmanlık manşetlere yansıdı. Aftonbladet ‘Kristersson hükûmeti 100 gün sonra enkaz hâlinde’ başlıklı haberinde hükûmeti fırtınada savrulan bir gemiye benzetti. Haberde ülke içindeki çete sorununa NATO krizinin eşlik etmesi ile hükûmetin zor durumda kaldığının altı çizildi. Svenska Dagbladet ‘Türkler bizi hazırlıksız yakaladı’ manşeti ile okurlarının karşısına çıktı. Haberde ‘Endişelenilecek bir şey yoktu. Sonra bir fırtına geldi. İsveç’in NATO süreci bu şekilde raydan çıktı’ denildi.

Bu video da ilginizi çekebilir...

   MSB NATO faaliyetinde görev yapan uçakların görüntülerini paylaştı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Romanya'da gerçekleştirilen "NATO Entegre Hava Füze Savunması" faaliyetinde görev yapan jetler ve tanker uçağının görüntülerini paylaştı.